December 05, 2010

Review

Hi, sihat?

I've been out of ink lately.

Cewah, padahal malas nak menulis.

Cuti aku lebih banyak dihabiskan bersama dickhead Ampang dan dickhead Cheras dua ekor itu daripada makwe. Kadang-kadang disertai oleh seekor lagi dickhead TTDI. Hari ni baru aku free, disebabkan dickhead Cheras itu ada exam esok. Maka, malam ini kami tangguhkan sesi melepak. Maka, malam ini aku bebas dari cengkaman dickhead.

And yet, still got nothing to tell ya.

Okaylah, apa kata aku review beberapa movie yang aku dah tengok sepanjang cuti ini?

Sepatutnya itu bukan soalan. Sepatutnya itu ayat penegasan.

Apa kata aku review beberapa movie yang aku dah tengok sepanjang cuti ini!

Mari.

Reservoir Dogs(1992), a movie by Quentin Tarantino, my personal favourite director. Kalau kisah hidup aku ingin difilemkan, aku akan pilih Quentin Tarantino sebagai pengarah. Ha ha ha. Seperti biasa, dialog di dalam kebanyakan filem Quentin Tarantino sangat strong. Reservoir Dogs ni cerita pasal sekumpulan perompak yang ingin merompak diamond sebenarnya. Tapi sebelum pergi merompak, diorang melepak di sebuah restaurant untuk bersarapan. Semasa bersarapan, banyak benda dibincangkan, tentang masalah perempuan, tipping, society dan macam-macam, tapi tak ada satu pun tentang nak merompak. Can you imagine that? Very brilliant, terutama dialog-dialog dia. You should watch this movie.


Phone Booth(2002). Sebagai seorang penggemar movie yang hadcore, aku lebih cenderung meminati watak villain di dalam sesebuah filem. Contohnya Phone Booth ni. Cerita ni simple, a psychopath call a phone booth, then the hero answered. Nampak macam kebetulan je dia yang jawab, tapi rupa-rupanya psycopath itu dah plan siap-siap supaya at that time, herolah yang menjawab call tu, bukan orang lain. Selepas itu...okay, kau kena tengok sendiri. Cerita simple, but interesting. Sesuai untuk siapa-siapa yang tak suka mind-twisting sangat.


Se7en(1995). Damn it. Selepas Pulp Fiction dan Fight Club, this is the third best movie I've ever watched. David Fincher(Fight Club, Panic Room, Zodiac) pengarah yang memang terkenal dengan gaya filemnya yang 'dark'. Cerita ini based on seven deadly sins. Seorang psychokiller yang yang educated, gemar membaca, tulisan lawa, mahir menembak, menganjing polis, dan yang paling penting, taksub dengan seven deadly sins. 7 pembunuhan berantai, with respect to 7 deadly sins, menjadikan pembunuhannya bukan satu jenayah, tetapi satu masterpiece. Yang jadi polis, Brad Pitt dengan Morgan Freeman. Yang jadi villain yang psycho dan cool? Jeng jeng jeng. Tengok lah sendiri. Best gila babi.

4 comments:

fareeza mukhris said...

haha
xnak lah tgok
leh jadi gila

asip محمد said...

dalam 3 cerita yg yg review ni.. aku nak review sket.. kah3 resevoir dogs.. okeh kemas.. phone booth.. mak aih.. cerita nih? apahal semua gambar lama mael? paling terbaik tetap seven.. pulgatory deathly sins.. aku suggest kau baca pasal legend 7 pulgatory ni mael.. serius xuper..

ashraf sahdan said...

asip, aku review memang lah cerita lama. kalau kau dah tengok, nak buat macam mana. kau dah baca habis semua sampai ke Canterbury Tales? fuhh. asip, asip, kau dan terpengaruh sangat ni. kau balik Malaysia karang, wanna kill some 'lust' bitch? tell me. i'll pick the ugly one for you!

ha ha ha.

Ah Laang said...

pundek