April 10, 2012

Siri Bercakap Dengan Darjah 6: Taekwondo

Hari Ahad haritu aku pergi rumah abang aku kerana ada beberapa urusan bisnes yang perlu diselesaikan.

Masa aku datang tu, Jebat tak ada kat rumah. Mak dia cakap, dia pergi kelas taekwondo.

"Taekwondo? Kah kah kah kah kah kah kah", aku ketawa.

"Ko apahal gelak?", Mak Jebat tanya.

Aku terus diam.

Alang-alang aku dah datang sana, rugi rasanya kalau aku pulang dengan tangan kosong. Lebih baik aku tunggu Jebat balik, dapat jugak buat tombstone piledriver sekali. Lagipun dia dah ada taekwondo sekarang, mesti ada fight sikit kalau berlawan.

Setelah lebih kurang beberapa jam dekat sana, akhirnya Jebat pun pulang dari kelas taekwondo naik basikal.

"Assalamualaikum", Jebat memberi salam lalu masuk ke dalam rumah.

Belajar berlawan tapi pergi kelas naik basikal. Tak Tekken 3 langsung!

"Eh, acu ada.", kata Jebat selepas nampak aku tengah membaca surat khabar. "Kita ada taekwondo sekarang tau. Tali pinggang hijau dah ni. Nak lawan ke?", sambung Jebat sambil buat kuda-kuda taekwondo. Macam gampit.

As an uncle, yang cute of course, amatlah tak patut kalau aku tak layan permintaan Jebat tu. Tapi memandangkan aku tengah baca satu berita sedap masa tu, aku kurang berminat untuk berlawan. Jadi aku pun cakap, "Apahal kau ni? Acu lawan kau pakai sebelah tangan je tau?", dan sambung baca surat khabar.

"Ooo berlagak. Ok. Jom laa.", kata Jebat, masih dalam posisi taekwondo, sambil slowly mengelilingi aku yang sedang membaca surat khabar.

Tiba-tiba...

"Jebaaaaat. Kasut sekolah dah kapur belum? Pergi kapur kasut tu cepaaat!", terdengar satu jeritan padu dari dapur.

"Iyeee Umi", jawab Jebat lemah lembut sambil tersengih-sengih.

Masa dia kapur kasut, aku serang hendap daripada belakang. Yes!

1 comment:

Wadi AR said...

serang hendap aku pon bolehhhh